Problem with 1.10 and lock files

Support requests, bug reports, etc. go here. Dedicated servers / VDS hosting only
Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 08:01

I've been getting the below error today every half hour. Previous to this I have had no issues with 1.10.

"error: Can't create lockfile (update.lock). Maybe another update process is already running."

I looked in the /lock directory and only see the files .empty and .htaccess. Feeds are still updated but I have no idea now why I am getting this error.

Below is my cron job
/ramdisk/php/53/bin/php5-cli /home2/xxxx/public_html/ttrss/update.php --feeds --quiet

Does anyone have an idea on how to fix this error from repeating?

User avatar
fox
^ me reading your posts ^
Posts: 6318
Joined: 27 Aug 2005, 22:53
Location: Saint-Petersburg, Russia
Contact:

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby fox » 08 Oct 2013, 14:16

Check permissions on the lock directory.

Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 18:07

fox wrote:Check permissions on the lock directory.


The directory has read, write and execute permissions with my database user as the owner of the directory.

User avatar
fox
^ me reading your posts ^
Posts: 6318
Joined: 27 Aug 2005, 22:53
Location: Saint-Petersburg, Russia
Contact:

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby fox » 08 Oct 2013, 19:32

So you run ttrss as your database user or?

Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 19:59

fox wrote:So you run ttrss as your database user or?


Oops, no. The owner of the directory is the user that I log in with for the shell account. That's also who I run ttrss with.

What's weird is that I have not made any changes since I successfully upgraded from 1.9 to 1.10.

User avatar
fox
^ me reading your posts ^
Posts: 6318
Joined: 27 Aug 2005, 22:53
Location: Saint-Petersburg, Russia
Contact:

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby fox » 08 Oct 2013, 20:02

Maybe you should figure out the permissions and users on your server before posting further.

>What's weird is that I have not made any changes since I successfully upgraded from 1.9 to 1.10.

Yes, I'm sure the locking mechanism which was not changed for who knows how many versions just stopped working magically because it hates you.

Every new version someone like you comes here and starts complaining that oh no, why is everything suddenly broken, he didn't do nuthin. And then again and again the result is shown as a PEBKAC problem. So far I don't see any reason to suspect otherwise, especially because you gave me bad information already.

Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 20:24

fox wrote:Maybe you should figure out the permissions and users on your server before posting further.


Pardon me for mis-speaking. I thought maybe you might know off-hand if there was an issue that could easily be resolved. When I mentioned I had not changed anything after having it successfully working I thought I was giving you useful information. apparently not.

I was not bashing ttrss nor was I trying to say "oh no! there is a new issue with this version!" I DID say it was working and had been working with no issues and then I got the error.

User avatar
sleeper_service
Bear Rating Overlord
Bear Rating Overlord
Posts: 884
Joined: 30 Mar 2013, 23:50
Location: Dallas, Texas

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby sleeper_service » 08 Oct 2013, 20:33

the software works, so, go through the setup docs carefully and figure out what's misconfigured in your installation.

Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 20:42

sleeper_service wrote:the software works, so, go through the setup docs carefully and figure out what's misconfigured in your installation.


I looked a little last night and compared the two config files and they are the same in regards to the lockfile settings. I'll look around some more though.

User avatar
fox
^ me reading your posts ^
Posts: 6318
Joined: 27 Aug 2005, 22:53
Location: Saint-Petersburg, Russia
Contact:

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby fox » 08 Oct 2013, 20:50

Aldursil wrote:Pardon me for mis-speaking. I thought maybe you might know off-hand if there was an issue that could easily be resolved.


If only. You can try adding debugging to include/functions.php function make_lockfile() to see where exactly it fails.

btw is there anything in the tt-rss system error log?

Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 21:21

fox wrote:
Aldursil wrote:Pardon me for mis-speaking. I thought maybe you might know off-hand if there was an issue that could easily be resolved.


If only. You can try adding debugging to include/functions.php function make_lockfile() to see where exactly it fails.

btw is there anything in the tt-rss system error log?


There is nothing in the System log file except a failed login attempt from a few days ago.

How would I add debugging to the php file?

User avatar
sleeper_service
Bear Rating Overlord
Bear Rating Overlord
Posts: 884
Joined: 30 Mar 2013, 23:50
Location: Dallas, Texas

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby sleeper_service » 08 Oct 2013, 21:33

fox wrote:btw is there anything in the tt-rss system error log?


LOG FILES??? YOU DON'T NEED NO STEENKIN LOG FILES!!!

you're supposed to be psychic!

vilain
Bear Rating Trainee
Bear Rating Trainee
Posts: 40
Joined: 29 Jun 2013, 08:57

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby vilain » 08 Oct 2013, 21:40

Think about what process needs to write into the lock directory.

If you said "the process that's run the crontab", that's correct. On my system, the cron job runs under my shell account. When that process runs, it needs to write into .lock directory.

If you're still having trouble, try changing the crontab entry to "enable logging" for a while:

php <location of ttrss>update.php --feeds

This should cause cron to send you an email every time it runs. You'll get the output of the job and be able to see what any error message might be.

Aldursil
Bear Rating Master
Bear Rating Master
Posts: 106
Joined: 18 Mar 2013, 03:11

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby Aldursil » 08 Oct 2013, 23:36

vilain wrote:Think about what process needs to write into the lock directory.

If you said "the process that's run the crontab", that's correct. On my system, the cron job runs under my shell account. When that process runs, it needs to write into .lock directory.

If you're still having trouble, try changing the crontab entry to "enable logging" for a while:

php <location of ttrss>update.php --feeds

This should cause cron to send you an email every time it runs. You'll get the output of the job and be able to see what any error message might be.


The error I am getting is in the first post of this thread. I have --quiet enabled so I only get an email if there is an issue. The error only happens
every half hour (when it happens) but I have the crontab entry to update feeds run every 15 minutes.

ldidry
Bear Rating Trainee
Bear Rating Trainee
Posts: 27
Joined: 11 Jun 2013, 20:43

Re: Problem with 1.10 and lock files

Postby ldidry » 09 Oct 2013, 00:42

Simple : you have another update process which is already running.
Your feeds take more than 15 minutes to update ; your cron launchs a new update which is aborted ; your first end ; you cron launchs a new update which goes well and so ever, and so ever.

Try to change your cron to update every 30 minutes.


Return to “Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests